Het BE, ofwel aanhanger rijbewijs

rijbewijs behalen

Heb je je autorijbewijs (rijbewijs B) al, maar wil je bijvoorbeeld met een caravan, boottrailer of grote aanhanger boven de 3500 kg achter je auto gaan rijden? Hiervoor is alleen een rijbewijs B niet genoeg. Je dient hiervoor een aanvullend rijbewijs te halen, te weten een BE rijbewijs; een speciaal aanhanger rijbewijs. 

Met enkel een rijbewijs B mag je altijd rijden tot een gewicht van maximaal 750 kg. Als het hier om gaat, is de 750 kg inclusief een lege aanhanger met de belading dus inbegrepen. Wanneer je bijvoorbeeld over een aanhanger beschikt die al 200 kg weegt en je wil daar 500 kg belading mee vervoeren, dan hoef je geen extra rijbewijs BE te halen.

BE rijbewijs

Beperkingen aanhanger rijbewijs B

Een rijbewijs B is in sommige gevallen ook genoeg als je een aanhanger van meer dan 750 kg wilt vervoeren. Op dat moment moet je kijken naar het totale gewicht van jouw auto (personen inbegrepen) en de belading van jouw aanhanger. Het totale gewicht mag voor een gebruik van een rijbewijs B niet hoger zijn dan 3500 kg. Verder geldt er nog een beperking. De belading van jouw aanhanger mag niet meer wegen dan het totaalgewicht van jouw auto (personen inbegrepen). Heb je bij wijze van een aanhanger die inclusief lading een gewicht heeft van 1450 kg en een auto die inclusief lading en personen een gewicht van 1380 kg heeft, dan mag je niet met een rijbewijs B rijden.

Het rijbewijs BE halen kost ongeveer een dag, of meerdere dagen als je extra tijd nodig hebt. Al binnen één dag kun je bij een rijschool aan de slag om het rijden met een aanhanger onder de knie te krijgen. Manoeuvreren, aan- en afkoppelen, deelnemen aan het verkeer: binnen een aantal uren ben je meestal al klaar voor het examen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *